-
Pralesy.sk : Hlavná stránka

"Cesta slepého plnenia nariadení a príkazov vedie do slepej uličky. Cestou je postupné chápanie prírodných zákonov a ich dodržiavanie. Tie nám budú svetlom a oporou v ťažkých chvíľach rozhodovania. Ladislav Alcnauer, lesník "

sk en
-

Pralesy Bukovských vrchov

Ak niekto hľadá pokoj a chce uniknúť aspoň na chvíľu od civilizácie, nenájde na Slovensku asi lepšie miesto, ako Bukovské vrchy. Nachádzajú sa v severovýchodnom rohu Slovenska pri hraniciach s Poľskom a Ukrajinou. Tento kraj v minulosti, ale aj dnes patri medzi najmenej rozvinuté a osídlené oblasti Slovenska, čo na druhej strane prispelo k tomu, že tu návštevník stále nájde zachovalú a divokú prírodu vrátane pralesov.

Pralesom v Bukovských vrchoch je venovaný článok, ktorý bol publikovaný v čísle časopise Krásy Slovenska č. 7-8/2012. Elektronickú verziu článku si môžete stiahnúť tu.

Prales Stužica

Nekorunovanou kráľovnou slovenských pralesov je Stužica. Nachádza sa tu najväčšia súvislá lokalita pralesa na Slovensku o výmere 630 ha.

Foto©Juraj Vysoký

 

Prales Havešová

Prales Havešová je výnimočný tým, že sa tu nachádzajú najvyššie buky doposiaľ namerané vo svete. Viacero jedincov presahuje výšku 53 m a najvyšší buk lesný má dokonca 58 m.

Foto©Juraj Vysoký